Team | | | Praktische info Maak een afspraak / Contacteer ons
Maak een afspraak / Contacteer ons
Orofasciale klachten behandelen in Gent

Orofasciale klachten is de verzamelterm voor klachten aan het hoofd, o.a. Hoofdpijn, kaakpijn, oorsuizen (tinnitus) en duiziligheid valt hieronder.

Hoofdpijn 

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende gezondheidsklachten. Minstens een derde van de algemene bevolking boven de twaalf jaar heeft er regelmatig last van. Hoofdpijn is geen ziekte op zich, maar een symptoom (klacht) bij een groot aantal reeds bekende, maar ook nog onbekende aandoeningen. Via een vraaggesprek en klinisch onderzoek wordt nagegaan of de hoofdpijn veroorzaakt wordt door spieren en banden rond schedel en nek, de bloedvaten, de hersenvliezen of hersendruk om van daaruit gericht te behandelen met manuele therapie en oefentherapie. 

Kaakklachten

Kaakklachten kunnen zich uiten door een klikkend geluid of pijn bij mondbewegingen en kauwen. Daarnaast kan aangezichtspijn of hoofdpijn ook het gevolg zijn van een probleem t.h.v. het kaakgewricht
De  wervels net onder de schedel zijn nauw verbonden met het kaakgewricht. Ook vanuit die regio kunnen dus problemen aan de kaak ontstaan. Naast het manueel behandelen van het kaakgewricht, spelen oefeningen ook een belangrijke rol. Hierbij focussen we op het herwinnen van de beweeglijkheid en het trainen van spieren rondom de kaak. Ook ontspannende massagetechnieken voor de kaakspieren worden soms uitgevoerd en/of aangeleerd. Dit aangezien spierknobbeltjes in specifieke spieren de oorspronkelijke klacht in stand kunnen houden.

Oorzuizen (tinnitus)

Bij tinnitus of oorsuizen kan je geluiden horen in het hoofd of de oren die anderen niet horen, zoals een fluittoon, een piep, een ruis, gerinkel, gebrom enz. Soms is er gewoon een verstopt of druk gevoel in het oor. Het geluid/gevoel kan soms intenser zijn of even verdwijnen, maar het kan ook continu aanwezig zijn. Een specifieke vorm van tinnitus kan met manuele therapie en oefentherapie behandeld worden door een gespecialiseerd kinesitherapeut. Bij ”somatische” tinnitus is er een link tussen lichamelijke klachten ter hoogte van de spieren/gewrichten van de nek, kaak of het hoofd en het oorsuizen. Wanneer deze aspecten behandeld worden, zal de tinnitus ook afnemen.

Duizeligheid

Duizeligheid kan optreden door het verplaatsen van kristallen in het binnenoor. Hierdoor krijgen de hersenen verkeerde info en dit leidt dan tot duizeligheid. BPPV (Benigne Paroxysmale Positionele Vertigo) is de officiële naam. Als je BPPV hebt, heb je meestal last van kortdurende aanvallen van duizeligheid, soms gaat dit gepaard met misselijkheid en braken. Deze klachten worden uitgelokt door plotse, snelle bewegingen van het hoofd Op basis van gespecialiseerd onderzoek kunnen we uitzoeken vanuit welk kanaal in het binnenoor de klachten afkomstig zijn. Daarna, kunnen we met bewegingsmaneuvers de bron van het probleem oplossen.
Duizeligheid kan ook ontstaan vanuit de nekregio, via een nauwe connectie tussen deze twee regio’s. Daarbij gebruiken we dan specifieke technieken t.h.v. de nekwervels- of spieren om de bron van het probleem aan te pakken.

Klik hier om ons te contacteren >